Xiaomi Scooter: заміна шин на 10"

Оригінальні 8.5-дюймові шини CST C-9339 при належному використанні можуть спокійно пробігти 2–3 тисячі кілометрів, але от їхня м’якість бажає кращого. Особливо це відчувається на бруківці та негладкому покритті.
Досліджуючи Xiaomi Scooter, було виявлено, що на місце оригінальних шин після мінімальних доробок можна встановити більші, 10-дюймові.

Початково шини такого діаметру були запозичені від колясок, тобто вони дійсно мають таку бажану м’якість, але не такі довговічні. В середньому служать 1200-2500 км., далі йде втрата властивостей зчеплення (повністю зношується протектор).

Але, враховуючи явно більшу кількість переваг, абсолютна більшість власників самокатів із радістю переходять на більші шини.

Доречно зауважити, що із усього асортименту шин чітко підходять тільки 10"-шини із внутрішнім (посадковим) діаметром 156 мм.

Найпопулярніша шина, що успішно набрала популярність в 2018 році стала Wanda P1237 50х156мм. (або Wanda P1069 з іншим малюнком протектора).

Також не меншої популярності набула інша шина, із посадковим діаметром 152 мм. Вона має агресивніший протектор і відчутно вищий ресурс. Deli Tire SA-206 10x2.0 54–152мм. (її доречно встановлювати із початковим перекачуванням до 4-5 а то й більше атм. для повного натягування боковин на стоковий диск. Інший варіант її протектора - Deli Tire SA-259.

Роки досліджень додали до коляскових варіантів і явно надійніші варіанти: найяскравіші фанати, розточивши диски до 152 мм., отримали можливість встановлювати і дуже надійну CST CM-531, ресурс якої може досягати і 6..8 тис.км.

І найпопулярнішою 10" шиною станом на 2021-2022 рік стала "народна" XuanCheng H-417 10x2-6.1. Вона є наразі найцікавішим варіантом, так як має той же посадковий діаметр, що й оригінал (156 мм.) і водночас явно надійніша звичайних, недорогих, "коляскових" шин.

Переробка переду:

  1. Зняти скальпелем наклейки та шестигранною викруткою обидві кришки передньої осі.
  2. Зняти мотор (потрібен ріжковий ключ на 18), перевірити його вільне обертання на осі. Якщо при обертанні присутні голосні сторонні звуки і обертання ускладнене — одразу розглянути питання заміни підшипників.
  3. Максимально спустивши камеру, розбортувати шину і замінити її на 10-дюймову. Традиційно для полегшення процесу монтажу шин доречно використовувати мильний розчин, силікон, тощо. Вкрай рекомендовано використовувати пластикові монтажні лопатки. Явної потреби в заміні камери на нову немає.
  4. Відцентрувати шину на мотор-колесі для уникнення биття.
  5. Впевнитися, що гвинт кріплення переднього крила не виступає з ніші (або замінити його на інший, із нижчою голівкою: M6, 30 мм.)
  6. Встановити мотор-колесо назад, зафіксувати кришки осі та наклейки.

Переробка заду:

  1. Зняти заднє колесо, водночас перевіривши стан його підшипників.
  2. Аналогічно до переднього колеса, замінити шину на 10".
  3. Відкрутити два гвинти і зняти тримач роз’єма заднього ліхтаря.
  4. На задньому крилі відвести дріт заднього ліхтаря від шини набік через новий отвір в деку (або як компроміс — притиснути його в старому отворі підручними засобами, щоб не було подальшого контакту із шиною).
  5. Якщо немає підтримки заднього крила — встановити проставку крила між декою і крилом типу “каблук”, якщо підтримка є — явної потреби в проставці немає, тим більше без проставки на деці площа для розміщення ніг лишається незмінною.
  6. При потребі подовжити дріт заднього ліхтаря для розташування його в одній з бокових ніш біля старого отвору (або ж завести дріт напряму в деку без зовнішнього роз’єму).
  7. Встановити заднє колесо.
  8. Встановити проставку підніжки (або “запакувати” шайбами/гайками) для компенсації кліренсу.
Отже, Ви, натхненні та радісні, встановили свіженькі 10-дюймові шини і тут виявляється, що заднє колесо таки не влазиться — заважає дріт заднього ліхтаря і простору для них обох мало

Перша спроба — прокласти дріт “впритул” до колеса успіху не дала — відстані дуже малі, найменший бруд або каміння в протекторі почнуть свою темну справу. Варіант відхилено

Далі в роботі заважає оригінальний роз’єм заднього ліхтаря, який видалятиметься зі свого місця

Роз’єм — видалено, а його кріплення — зпиляно.

Зверніть увагу: дріт із середнього положення виведений через нові пропили в задньому крилі. Також дріт було продовжено і на кінці залишено оригінальний, захищений роз’єм

Роз’єм пропускається в бокову нішу, в якій дріт повністю захищений, а в деці просвердлюється новий отвір (доречно встановити гумове ущільнення) і пропускається дріт від батареї з другою частиною оригінального роз’єма. Оригінальний отвір для дроту — заглушується

Тепер цей роз’єм можна сховати в ніші, він там вільно і чітко фіксується і в будь-який момент можна легко зняти крило

Кінцевий результат: крило елегантно виглядає разом із колесом, додаткової проставки для крила не потрібно

Доречне зауваження: в цьому випадку (без проставки) жорсткість задньої частини крила максимальна завдяки використанню підтримки заднього крила, тому відстань між краєм крила і колесом буде постійна. Проставки потрібні, якщо використовується внутрішня поздовжня підтримка крила або взагалі без підтримки (цей варіант не рекомендується в силу поступового руйнування крила біля основи)

Ще трохи про посакдку шин Deli на диски Xiaomi у відео: